Clima

Per la seua situació geogràfica, la serra de Mariola té un clima típicament mediterrani, amb temperatures suaus, pluges concentrades a la primavera i a la tardor i un pronunciat sec estival.

La serra de Mariola, situada al nucli muntanyós del sud del País Valencià, a cavall entre les comarques de l’Alcoià, el comtat i la Vall d’Albaida, té més de 16.000 hectàrees, una de les més extenses del País i presenta una forma sensiblement rectangular.

 

Relleu

Els nuclis més importants dins del terme del Comtat es troben en la part central i plana de la comarca, i són Cocentaina i Muro de l’Alcoi, mentre que les poblacions que s’assenten per les valls laterals, molt nombroses com veurem, tenen una demografia inferior, com correspon als nuclis de muntanya. La superfície muntanyosa de la comarca és bastant abrupta, i les seues alienacions estan perfectament definides. La serra del Benicadell exerceix funcions frontereres pel nord, no sols entre les comarques del Comtat i la Vall d’Albaida, sinó també entre les províncies d’Alacant i València. Té una alçària de 1.104 metres.

La serra de Mariola és una de les més populars de les nostres terres. Orogràficament és un massís muntanyós que s’estén des de Cocentaina a Biar i des d’Agres a Onil. Aconsegueix quotes superiors als mil metres, i hi destaca el cim del Montcabrer. A la serra de Mariola naixen els rius Vinalopó i Agres. Aquests, junt amb el barranc del Cint, el Clariano i el riu Serpis són els principals recol·lectors de les aigües de la Mariola pels seus distints vessants.

La xarxa de comunicacions és complicada per l’orografia, encara que tots els municipis disposen de carretera pròpia.