Col·lecció museogràfica municipal de muro “Museu viu de l’oli”

 

 El Museu Viu de Muro està ubicat a l’Ajuntament i va ser inaugurat a principis de 2003. 

 

 

Més informació

El Museu Viu de Muro està ubicat a l’Ajuntament i va ser inaugurat a principis de 2003. La seua primera presentació al públic en general no sols va ser la mostra d’un recinte recentment rehabilitat que albergava peces que van ser emprades per produir oli. En aquesta ocasió, es va reviure tot un mètode deixat des de feia diverses dècades per tal d’elaborar l’esmenat producte.

Durant el segle XIX, les almàsseres van deixar de ser una regalia del senyor després de la creixent espenta d’una nova classe social, la burgesia. El constant endeutament dels senyors feudals amb els burgesos adinerats, i el creixement demogràfic dificultaven el manteniment de les regalies.

D’ara endavant, els terratinents exploten les terres lliurement i directament, orientant la producció a aquells productes més rendibles, entre els quals es troben la vinya i l’olivera, als quals s’introdueixen noves tècniques gràcies a la industrialització.

L’abolició dels drets feudals sobre almàsseres o molins va motivar la proliferació d’almàsseres durant el segle XIX, moltes de les quals van perdurar fins a mitjans del segle XX. A Muro, durant aquest període es van arribar a crear un total de dotze almàsseres urbanes i sis als masos.

L’exposició actualment ubicada a les dependències municipals mostra tots els elements propis d’una “almàssera de sang” característica de finals del segle XIX, propietat d’una de les grans famílies de terratinents de Muro. La mostra la completen altres objectes de caràcter etnològic que formen part dels fons museístics que actualment es posseeixen.

almassera-01

MUSEU VIU DE L’OLI