El Fumeral

 El fumeral que presideix la plaça és l’ùnic testimoni que es conserva de la antiga orujera Mariano Miquel CIA de l’any 1921.  

 

 

Més informació

La generalització de l’ús del vapor va propiciar una serie de canvis en la fisionomia del paisatge industrial a les nostres comarques, amb la construcció de fumerals d’altura considerable al llarg del segle XIX i principis del XX.

Les noves tecnologies requerien l’aprovisionament de carbó no molt abundant a l’Alcoià- Comtat; motiu pel que la compañia Raiway and Harbour company limited va construir l’any 1893 la línea de tren Alcoi-Gandia per a donar eixida als productes de l’interior del nord de la provincia d’Alacant i aprovisionarla de carbó.

A Muro, al voltant de la estació i moll de l’esmentada línea ferroviaría van proliferar noves instalacions fabrils. Entre elles s’encontraven Cartonojes Matarredona, des de l’any 1921, i la orujera Aceitera san Jorge, des de l’any 1955.

El fumeral que presideix la plaça és l’ùnic testimoni que es conserva de la antiga orujera Mariano Miquel CIA de l’any 1921. Presenta una forma pentagonal de fábrica de rajol amb decoració de linees longuitudinals. Aquest tipus de xemeneies favorien el tir de les calderes de vapor i, al mateix temps, evacuaven els fums.La seua construcció estava realitzada per obrers especialitzats les quals arribaven a superar els 27 metres d’altura.

El Fumeral (document pdf)

VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=IEojA86dIqQ

fumeral-detall-ximeneia

El Fumeral