L’ecoparc compta amb 1.500 m² d’instal·lacions i, una vegada adjudicat el projecte de gestió del Consorci, començarà un procés de readaptació, autorització i informatització per a millorar el servei.

L’acte ha tingut lloc aquest matí amb la presència de la presidenta de l’entitat, Isabel López, i de l’alcalde de la localitat, Gabriel Tomás
Muro, 3 de maig de 2021. L’Ajuntament de Muro ha procedit ja a la cessió del seu ecoparc fix al Consorci de Residus Terra, que una vegada s’adjudique el Projecte de Gestió, assumirà la seua supervisió i posarà en marxa la xarxa consorciada d’ecoparcs. L’acte ha tingut lloc aquest matí en les pròpies instal·lacions de l’ecoparc, i ha comptat amb l’assistència de la presidenta de Terra, Isabel López, l’alcalde de la localitat, Gabriel Tomás, del regidor de Serveis Municipals, Enrique Pascual, de l’edil de Medi Ambient, Juan Manuel Sanchis, i del primer tinent d’alcalde de Beniarrés, Juan José Tomàs.

El Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV) recull les diferents tipologies d’ecoparcs i el de Muro està catalogat com a tipus B, encara que amb una reorganització de la parcel·la, que té 1.500 m², es pot augmentar el nombre de contenidors perquè la instal·lació es considerara de tipus D, que és la més completa.
La configuració de l’ecoparc adaptat comptaria amb un recorregut exclusiu per als usuaris, accedint i eixint per accessos a tots dos extrems de la fita frontal de la parcel·la, mentre que els camions accedirien per un accés frontal. També es traslladaria la zona coberta de recollida de residus perillosos i RAEEs a la zona de recorregut superior, es construiria una nova caseta de control i s’implementaria la instal·lació del sistema integrat de gestió.

Així mateix, està previst que es renoven contenidors i equips, la instal·lació del sistema integrat de gestió i una nova senyalització, per la qual cosa a partir d’ara començarà un procés de readaptació, autorització i informatització per a oferir un servei consorciat.

Un altre aspecte destacat és que duplicarà el seu horari d’obertura, passant de 30 hores setmanals a 60. A més, aquesta nova instal·lació servirà com a base logística dels ecoparcs mòbils.
L’ecoparc de Muro donarà també servei als municipis d’Alqueria d’Asnar, Gaianes, Benimarfull, Agres, Alcosser de Planes i Alfafara, encara que en el cas d’aquests dos últims comptaran també amb la implantació d’àrees d’aportació.

L’alcaldessa de Xixona i presidenta del Consorci Terra ha destacat que “l’objectiu amb totes aquestes millores que s’implementaran en l’ecoparc de Muro és aco tar el servei als ciutadans i ciutadanes, per a millorar, per a ser més eficients i complir els reptes que ens planteja l’agenda 2030. Permet reciclar més, fer realitat l’economia circular, deixant arrere èpoques passades en les quals els residus s’amuntanven i poc més. Ara hem de gestionar i ser exemplars, i totes aquestes millores van en aquest sentit”. Així mateix, ha destacat que es passe de la tipologia B a la D, “que és la més alta dins de la categorització dels ecoparcs fixos que marca la normativa. Anem cap avant i de la mà dels 37 municipis del Consorci Terra”.

Per part seua, l’alcalde de Muro, Gabriel Tomás, ha subratllat que “estem molt contents que per fi comencem aquesta transició per a complir l’agenda 2030. Considerem que hi ha tres pilars bàsics, un és que aquests ecoparcs són l’eina per a impulsar l’economia circular i és necessari per a donar una solució al reciclatge i la reutilització. El segon pilar és corporatiu, eixa unió entre pobles per aconseguir arribar a un objectiu comú, amb estratègies conjuntes. I, finalment, la importància de la conscienciació ciutadana, que es treballarà, perquè la població sàpia quins són els beneficis que obté amb aquest sistema que s’implantarà. Muro és un municipi que sempre ha apostat pel reciclatge en orige, per la qual cosa ja hi ha una col·laboració ciutadana important i que continuarem treballant”.

Altres ajuntaments de l’àrea d’influència del Consorci Terra també han procedit a realitzar la cessió o estan ultimant-la, com són els consistoris d’Alcoi, Ibi, Sant Joan d’Alacant, Xixona i Agost. La resta de localitats estan pendents de diferents tràmits administratius per a procedir a la cessió gratuïta i definitiva de la corresponent parcel·la al Consorci.

La posada en marxa del Projecte de Gestió d’Ecoparcs és un dels objectius principals de l’entitat per a aquest exercici. Aquest inclou una xarxa formada per 14 ecoparcs, 9 dels quals serien de nova construcció i que se sumarien als ja existents de Sant Vicent del Raspeig, Xixona, Muro d’Alcoi, Ibi i Benilloba, en els quals caldria implementar diverses millores, a més de 5 àrees d’aportació.
A la fi del passat any la Junta General del Consorci Terra va donar llum verda als pressupostos que incloïen la partida necessària per a donar inici d’aquest Projecte de Gestió d’Ecoparcs que avança amb pas ferm.

Totes aquestes actuacions que duu a terme el Consorci Terra estan encaminades a complir els objectius de l’Agenda 2030 en el marc de la legislació europea en matèria de residus, així com la normativa aplicable en la Comunitat Valenciana, el Pla Integral de Residus (PIRCV).
Aquests passos són imprescindibles per a continuar avançant cap a un model d’economia circular que preval l’aprofitament dels recursos a través de la reutilització i el reciclatge, per al que resulta necessària la implicació i col·laboració de tots els ajuntaments de l’àrea de gestió.

El Consorci Terra està format per municipis de les comarques del Comtat i part de l’Alcoià i l’Alacantí: Agres, Alcoleja, Alcosser de Planes, Alfafara, Almudaina, l’Alqueria d’Asnar, Balones, Benasau, Beniarrés, Benilloba, Benillup, Benimarfull, Benimassot, Cocentaina, Facheca, Famorca, Gaianes, Gorga, Millena, Muro d’Alcoi, l’Orxa, Plans, Quatretondeta i Tollos, al costat d’Alcoi, Benifallim, Ibi, Penàguila, Tibi, Agost, Aigües, Busot, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Sant Vicent del Raspeig, la Torre de les Maçanes i Xixona. Al costat d’aquestes 37 entitats locals, són membres del Consorci *Terra, la Generalitat Valenciana i la Diputació Provincial d’Alacant.

Historic de noticies