Ermita de la Mare de Deu dels Desamparats

 La façana es disposa en tres paràmetres: dos laterals totalment llisos i el central, constituït per la portada.  

 

 

Més informació

La façana es disposa en tres paràmetres: dos laterals totalment llisos i el central, constituït per la portada. Aquesta es troba molt lleugerament destacada sobre els paràmetres laterals i s’organitza en dos cossos separats per una cornisa i rematats per un frontó triangular totalment llis. Als extrems del frontó s’alcen dos campanars de cadireta, un petit mur recorre la part superior del frontó i dalt la seua cúspide s’alça una creu. Si alguna cosa cal destacar d’aquesta portada és la seua extrema senzillesa. Solament dues pilastres encaixades flanquegen la porta rectangular que està molt lleugerament remarcada per una motllura.

Les festivitats dels Sants Patrons són molt celebrades. En la de Sant Antoni Abad, el segon diumenge de gener, destaquen com a actes més populars la romeria que ix de l’església de Sant Joan Baptista fins aquest lloc, en què acompanyen al sant tot tipus d’animals per a la seua benedicció, i també la fireta “del porrat”. Tanmateix, la festa de Sant Antoni de Pàdua, el 13 de juny, se celebra amb missa, processó i fogueres.

El temple, que és d’estil neoclàssic, té planta rectangular. Presenta tres naus de tres trams, i la central és de doble amplària. El creuer no sobreeix en planta i dóna accés al presbiteri i a les dues sagristies (aquests últims elements es troben elevats damunt la resta del temple). Destaca la cúpula de mitja taronja sobre el creuer, coberta de teula blava. El presbiteri i les capelles de les naus laterals es cobreixen mitjançant cúpules amb petxines. La nau central i els trams laterals del creuer es cobreixen amb voltes de canó.

A l’interior grossos pilars constitueixen el suport del sistema de cobriment. Adossades a aquests pilars es disposen pilastres d’ordre compost. La cúpula, que cobreix el centre del creuer i no presenta llanterna, se sosté sobre petxines i constitueix l’element unificador del temple. La volta de la nau central presenta arcs faixons acanalats que assenyalen els distints trams. Com a elements interns del temple, cal destacar el cor que s’alça als peus de l’església i les portes d’accés a les sagristies, tant des del presbiteri com des del creuer.

 

Ermita de la Verge (document pdf)

VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=YwmVW-CyZ2M

Ermita Mare Deu Desamparats