2006

X I   F I E S T A   D E L   L I B R O

Lugar: Centro cultural de la Vila. Sala Pintor Jover. Hora: 20:30.

pulse el cartel para ver programa de actos

Buzón de sugerencias sobre la Festa del Llibre

 

CONVIURE.COM?

Sembla que hui en dia, la felicitat siga un camí penjat  dels estels. Massa llunyana per aconseguir-la, ens passem hores i hores mirant-la, observant-la, estudiant-la ….. capficats  com la podríem agafar i, finalment, arribem a la conclusió de la nostra impotència per tenir-la.  Tant llunyana la veiem! 

Els bibliotecaris gastem una part important del nostre pressupost per a la compra de llibres d’autoestima. Llibres que ens parlen una, i altra vegada, de la senzillesa de la vida, llibres que ens parlen dels millors punts en què recolzar-se per a ser feliços. Però, sembla que no rebem els resultats esperats, ni s’aconsegueixen els resultats promesos. 

Tal vegada, si Cervantes ressuscitarà faria una falla amb molts d’aquests llibres de cavalleria moderna. O potser, el que passa és que la felicitat no es troba als estels, sinó a les petites coses que ens envolten i que, ens semblen últimament, tant avorrides !  i, a més a més,  són sentides amb tanta, tanta,  indiferència! En aquesta qüestió trobaríem la primera justificació d’ aquesta setmana de  CONVIURE.COM  :  La nostra convivència interior. 

D’altra banda, els comunicadors ens han  promésun temps signat per l’ optimisme: Vivim en una  societat d’ Informació  i Comunicació. Les noves tecnologies han trencat el temps i l’espai per a poder-nos comunicar amb un amic o amb un familiar. Fins i tot, podem rebre informació, en temps reial, des de qualsevol part del món. Podem tenir un amic a Aràbia Saudita, però desconéixer com és el cos inflat del nigerià que no ha pogut passar l’estret. Ens poden aconsellar des de Rio de Janeiro que llegim l’últim llibre de Coelho;  però desconéixer, penosament, quants xiquets han deixat de viure aquesta nit a les “faveles”.  

Malgrat tot açò, ningú no es penedeix de pensar que  té molts, i molt bons amics arreu del món.  I, malgrat l’infame distància, és pensa que són al nostre costat quan els necessitem . Doncs bé, irònicament, hem de sentir-nos optimistes ; i, eixe optimisme, ens hauria d’ apropar cap a la felicitat ……  Conviure.com. Aquesta és la segona qüestió al voltant de la ja esmentada, “convivència” . 

Hui en dia la soledat s’amaga, ben  sovint, darrere la pantalla brillant de l’ordinador, on l’ amistat pren la forma d’una curta processó de lletres breus;  interrompudes ,  per si no foren  suficientment breus ,  per d’altres signes més o menys graciosos, que podem trobar o comprar al rebost del Messenger. Desconeixem,  molt  sovint, si aquesta amistat té arrugues a la cara, un tic en  l’ orella , com mou la boca en parlar; o,  com és la lluentor dels seus ulls,  quan ens miren amb tendresa….. S’ofeguem dins relacions banals i circumstancials, però seguim donant-los validesa. Mai no qüestionades, ni criticades.  CONVIURE. COM? Com? 

Als llibres de narrativa, els protagonistes són herois de la soledat urbana. Personatges atropellats pel ritme d’ uns esdeveniments que  són incapaços de controlar. Com “pirindoles” es deixen dur pel seu moviment i, quan s’estavellen contra la paret, les seues passes van on la força d’eixe moviment els du. Aquests protagonistes de la vida, l’èssser humà, es deixa dur i no es capaç de construir la seua pròpia vida, el seu propi discórrer, la seua pròpia afectivitat. Així, la felicitat és més llunyana i, la soledat, el monstre que aquesta societat optimista no hi pot vèncer. Si no fem front  al drac de la soledat, nosaltres mateixa penjarem la felicitat en els llunyans estels i, serem incapaços de fer-la créixer al nostre interior; vivint per sempre, enyorant-la.  

Però som aquí, un any més, en aquest CONVIURE.COM? , per donar-te suport. Per obrir interrogants, per a donar-te empenta i esperançà. Per dir-te, senzillament, que val la pena agafar una petita daga que, sens dubte, en superar la por, podràs enfonsar sota l’escama del drac de la soledat. Drac que, tant i tant, adorm el territori de l’ànima.

 

 

BASES DEL CONCURSO LITERARIO

La Concejalía de Cultura del Ayuntamiento de Muro, junto a la Biblioteca Pública Municipal Francesc de Paula Momblanch, convoca el XI Concurs de Literatura, que se realiza con motivo de la FESTA DEL LLIBRE, y que se regirá por las siguientes bases:

1. El tema del trabajo será totalmente libre, y podrá estar escrito tanto en valenciano como en castellano.

2. Las modalidades serán: prosa, poesía y teatro. Tendrá una extensión máxima de 10 hojas.

3. Podrán participar todos los estudiantes de Muro, o que estén estudiado en Muro, y que tengan entre 3 y 18 años, y también los alumnos inscritos en la FPA Beniassent.

4. Los trabajos, que deberán ser originales e inéditos, se presentarán escritos a mano o a máquina a una sola cara, a excepción de los niños de tres y cuatro años, que lo harán en video y, además, su participación será colectiva, y los de cinco años, que lo presentarán escrito a mano.

5. Cada concursante podrá participar indistintamente en cualquiera de las tres modalidades.

6. Los trabajos, que podrán ser realizados fuera o dentro del horario escolar, se deberán presentar en un sobre cerrado en la Biblioteca Pública Municipal en horario de atención al público.

7. Cada trabajo irá encabezado por un título, y se hará constar al dorso el nombre, apellidos, edad, curso y colegio, instituto o FPA al que pertenecen.

8. Los premios consistirán en un lote de libros o cualquier otra cosa relacionada con el mundo literario, y se establecerán dos premios por cada ciclo educativo. A partir de los 12-18 años y para los participantes de la FPA, el premio será de 100 € para música o libros, o material informático.

9. El plazo de presentación de los trabajos finalizará el día 6 de mayo de 2006.

10. El jurado estará formato por personas relacionadas con el mundo de la educación y la literatura a propuesta de la Concejalía de Cultura.

11. El jurado resolverá cualquier aspecto relacionado con la aplicación de estas bases.

12. Los premios se entregarán en el acto de clausura de la Festa del Llibre.

13. Los premios podrán quedar desiertos si así lo considera el jurado.

14. Cada participante, por el solo hecho de presentar un trabajo a concurso, recibirá un ticket que podrá canjear por un libro a lo largo del acto de clausura de la Festa del Llibre.

15. El hecho de participar en este concurso significa que se acepta la totalidad de estas bases.